Friday, September 2, 2011

Ayam MAsak Lemon bermadu..



woot2...
arineh nk kongsi resipe ayam mask lemon bermadu...
yg biasa buat kat restoran mahal2 tuh..
tp kalau buat kat umah onkossnya muarah aja..


Bahan
400 gm ayam tanpa tulang, dipotong ke 2 kepingan sama
2 s/k Serbuk Pati Ayam MAGGI
lada sulah secukup rasa
1 biji telur, dipukul sedikit
1 cawan tepung jagung (auntuk menyalut ayam)
minyak untuk goreng terendam
2 ulas bawang putih (cincangkan)

BAHAN UNTUK SOS
1) Jus Lemon (1/4 cawan)
2) Madu (1 sudu besar)
3) Air (1 cawan)
4) Stok Ayam (2 sudu kecil)
5) Tepung Jagung (1 sudu besar)
6) Halia - dihiris nipis (1 inci)
7) Gula (2 1/2 sudu besar)

cara-cara

1. Buat hirisan pangkah di atas permukaan daging ayam.
Perapkann ayam dengan Pati MAGGI dan lada hitam selama 10 minit.

2. Sadur nipis ayam dengan telur, kemudian dengan tepung jagung
Goreng terendam ayam hingga kekuningan dan tuskan.

4.buat sos dgn masakkan air bersama stok ayam,jus lemon,halia,gula dan tepung jagung sehingga pekat dan tuangkan keatas ayam yg telah digoreng..



sedia dimakan...nyum2..

1 comment:

mamat de sodap said...

peliknyew...ayat2 tu ade yg kurang sesuai...........nie nombor sy 0173114825,xsngke awk pandai masak