Sunday, August 7, 2011

StrAwberry Choclate cAke...



neh first tyme berjaye wat kek yg gune fresh cream topping..
n layer2 neh...
at last berjaye...
dgn jayeenyee..
deliciousss...seyesly..
tlg lar cye !!




so this is the result...
besday cake for abah sbb x der duet nk bli present..
nk wat kek mintk onkoss ngn mama..hik3..



A-sponge cake

4 biji telur
120gm gula kaster
1 camb ovalette -(tak letak pun tak pe..)
80gm tepung gandum
1tsp baking powder
20gm serbuk koko
65gm minyak jagung atau minyak masak atau butter yg di cairkan

bahan B-topping
whipping cream

bahan C-layer cream
whipping cream
coco powder
butter


Cara membuatnya:

1. dalam satu adunan, telur, gula dan ovalette di putar menggunakan kelajuan maksimum berwarna putih seperti ini, bila di angkat adunan tak jatuh ke bawah.
2. Ayak tepung, baking powder, serbuk koko masuk dlm adunan..
3. Terus masuk minyak. putar perlahan hingga adunan b'gaul rata dan sebati ,tuang dalam loyang berukuran 8".
4. bakar pada suhu 170'c - selama lebih kurang 30 /40 minit
5.Da ciap sponge cake biarkn dye sejuk dkat suhu bilek, potong kek kpd 3 layer
6. sapukan setiap layer coco layer cream daripada campuran bahan c tadi serta taburkan buah straberry pada setiap layer..
7.lastly, salut smua cake dgn fresh cream biasa n then hiaslah cake ikot cretivity sndirik


this is my creativity...
letak choc ganache cket kat atas tuh...

n then we end up celebrate besday abah kat this restaurant..
ank cdare like this cake..
amacam..
da leh kawen x???hik3..

cut..

5 comments:

ezie lizzie said...

wah, sdpnye nmpk. bley try ni. :)

Nana Belladonna said...

nipis puasa tgk kek mira ni..HEHE

mieya said...

ezzie-heheh..trylaa buat pas neh..

nana-heee..memng seedap kek neh..trylaa..

kyOkoHayaShi! said...

konpom2 ley kawen da ! ko asek masak jew cuti neh mira. haha

mieya said...

ahaaa...woooww!! dpt green light dri kak we...nk ! nk ! abes..nk watpe lg...x der kijee..msk jer laa..hee