Monday, November 17, 2014

Dilema Memiliki Rumah Sendiri

Blog bersawang selama setahun...lama betul tak update...ni sebab demam mengarang thesis dah dtg so, alang2 jenguk la sekali blog yang dah bersawang...
Just nak cerita our journey house hunting di Kota bharu kelantan.
Di sebabkan hubby kerja kat USM, so kami memang plan nak stay foot kat kelantan la at least a while. Tapi we both memang bukan ic 03, (bukan lahir kelantan) so kepayahan itu memang amat terasa.

Tapi kali ni nak cerita pasal housing price dekat kelantan. Ramai orang luar think that rumah dan kos hidup kat kelantan ni murah, tp sebenarnye harga rumah kat kelantan ni dah setaraf rumah kat kL ngan selangor dah. Tak caya blh survey kat mudah.
ni contoh rumah area puchong..harga 460k

ni contoh semi-D kat puncak alam..even puncak alam jauh kan..tp ni harga rumah semi-D bukan teres.

ni pulak teres kat kubang kerian dima terletaknya USM..teres lama jugak ni..

ni pulak harga rumah teres betul2 depan rumah teres yang kami beli..400k harga di letak..ternganga kejap tgk..haha

Memang fokus kat rumah teres sebab nak duduk dalam kawasan perumahan.rasa safe sikit ada jiran2 sebab hubby ada shift malam. Kalau banglo lagi la mahal dari ni kan.tp kadang2 rasa banglo ngan teres sama je mahal. Ni semua harga before GST..



Sunday, November 3, 2013

Breast pump dilema: rumble tuff vs medela freestyle.

Okeh..ever since k.ja brought up pasal breast pump..in which I think still early to decide on....tp I end up thinking a lot about it and doing a lot of research on breastpump.

1. Medela freestyle.

This one memng tak dapat nak dibandingkan kehebatannye dgn yang lain becoz kalau google semua review on this breast pump this is the best so far. My sister pon pakai this one and so far its been a heaven for her..dah pakai untuk dua anak dah.. what are the best thing about it?
-medela sgt ringan dan easily carried ke mana2
-for double pumping
-bunyi motor yg silent
-the suction mcm baby punya suctioning so tak sakit
-ada digital monitor yg akan bgtahu kte berapa lama nk pump
-blh guna both electric n battery
-tp the flaws is that it is soooo expensive   harga RM1799 dekat most shop..haiyoooo

2.Spectra dew 350

This one is on my list as well sbb review dari org...the suction also mcm baby suction and also double pumping...harga pon x mahal sgt dalam RM550 mcm tu dah blh dpt complete set.. tp flaws dia :
-berat mak aih..2.5 kg..n motor dia punyela terkejut masa tgk kat expo haritu..sebesar bola bowling...haha
-breast pump ni hanya blh guna electric je

3. Rumble tuff
Rumble tuff ni is a new brand..tp mostly org pakai bg good review...dia punya spec mcm medela freestyle cuma maybe ada sesetengah org ckp still sakit and yang paling x berkenan motor dia bunyi mcm org mesin potong rumput...mak aih...tp harga dia memng reasonable rm480 for full spec...

Lastly kalau nk breastpump manual yg review plg bgs I read so far adalah avent manual breastpump...semua org kata tak sakit...

Lepas full deliberation and googling for a fair price and searching dekat expo...plus gedik2 kat hubby. I decided on medela freestyle jugak..mahal pon..tp blh pakai untuk baby2 lepas nih...so long term plan dari beli n then x puas hati or sakit ke..kena beli lg...plus I ada jumpa this online shop yang offer package and sale this pump sooo much more cheeper than the market price.. only RM 1350...tp kne add sikit untuk malaysian warranty...

The choice is in your hand.

Wednesday, October 16, 2013

ABNORMAL SISTERS

Tgk2 pic wedding sbb baru ada masa time teman hubby kat wad..
n then i found this weird pose by my sister..
rosak semua gamba..haha...






Sunday, August 4, 2013

Here comes Pregnancy

Alhamdullillah...
I am given this early rezeki to experience this miracle....
It wasnt as we planned...we actually planned to get pregnant a year after we settle down but it turns out to be just a day after we got married...grrr..haha..anyway it is a blessing...
Pregnancy have been hard n emotional....
I am this person !!!
Fat n emotional...ohooooo....
I cry all the time..sian my husband yg have to listen to me everytime before he goes to work...
Funny thing is bila dia kerja x der pulak nak sakit...p
Baby pon paham x der org nak layan kalau mengada time tu...haha


Owh...and the worst thing is that this baju kelawar is the only comfortable clothing yg I can wear....dulu before kahwin konon nk pakai cantik2 for husband...but its all gone now ....


Food?? Its a priority in my life...hari2 its like an exam thinking what my throat can accept for the day...

Monday, July 1, 2013

Solemnization and Wedding Reception-Bride's Side




Alhamdulillah..
31 st May 2013 is my solemnization day...
dgn satu lafaz I am the wife to Muhammad Idham bin Jasmiad..
and on 1 st June is our reception on my side..
Today it has been a month since the wedding...
I am waiting for the pics from my official photographer...
abg wan plezz uploaad teaserr dulu...x sabar nih...
But meanwhile...this is some pics that I can find...






Our photoobooth..



The cute little bridesmaid..





The solemnization ceremony...



Do pray for our happiness.